Receptek szeretettel tőlem, Nektek…
Azt talán már sokan tudjátok, hogy főzni nem kimondottan szeretek, de tudok. Arra gondoltam, megosztom Veletek azokat a recepteket, melyek nagy sikerrel kerültek kis családom asztalára. Nem vagyok és nem is leszek híres gasztroblogger, azt meghagyom a profiknak és akiknek a főzés a szenvedélyük. De hátha valakit így is érdekel, miket főzök… Ezek egyszerű, gyorsan elkészíthető receptek. Semmi extraság, semmi fakszni… Az is el tudja készíteni, aki életében csak véletlen nyúlt hozzá a fakanálhoz az evőeszköztartó fiókban… Ezekben a bejegyzésekben nem találkozol bonyolult konyhatechnológia eljárásokkal és különleges ételkészítési módszerekkel. Nem mintha azok nem lennének szükségesek, sőt… én csodálom azokat, akik tudnak főzni
Úgyhogy hajrá!
Édesanyám almás pitéje verhetetlen. Ám a jónál is van jobb… Egy kissé átalakított, félig reform bécsi almás receptet hoztam Nektek. Gyorsan elkészül és szuper-finom!
<Bécsi reform almás pite>
Hozzávalók (6 személyre)
A tésztához:
- 40 dkg liszt (20 dkg búzaliszt + 20 dkg teljes kiörlésű Vitamill kenyérliszt)
- 1 nagyobb citrom reszelt héja
- 8 dkg XILIT édesítőszer
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg RAMA vajas ízű sütőmargarin
- 2 egész tojás
A töltelékhez:
- 4 nagyobb alma (édes)
- 5 dkg RAMA vajas ízű sütőmargarin
- 5 dkg XILIT édesítőszer
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 kávéskanál őrölt fahéj (ez el is hagyható)
- 10 g Dr. Oetker extra Zselatin fix 100 ml hideg vízzel elkeverve
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az édesítőszert, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Viszonylag gyors mozdulatokkal dolgozunk, hogy a kéz melege ne olvassza meg a vajat. Végül hozzáadjuk a 2 egész tojást és homogén tésztává gyúrjuk. 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük. (Lehet akár egy éjszaka is, ha épp nincs már kedved késő este sütögetni… velem sokszor előfordul, hogy este 6-7 kor állok neki pitét sütni, végül azonban csak reggelre készül el.. 🙂
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk és apró kockákra, vagy szeletekre vágjuk – ízlés szerint. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az édesítőszert, az 5 dkg szobahőmérsékletű vajat (a fahéjat) valamint a zselatin masszát és jól összekeverjük.
A tészta 2/3-át belisztezett vágódeszkán kinyújtjuk és egy 32 x 19 cm-es (nekem ekkora), bőven kivajazott tepsibe tesszük úgy, hogy a tepsi oldalán is túlérjen a tészta. Villával megszurkáljuk, majd rákanalazzuk a tölteléket. Végül kinyújtjuk a maradék tésztát is, a töltelék tetejére helyezzük és az alsó tésztaréteg széleivel bezárjuk. 1-2 tojás sárgájával megkenjük a tetejét és villával megszurkáljuk.
200 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 35 percet sütjük.
Végül az elkészült süteményt fél órára takarjuk le egy konyharuhával, pihentessük.
Csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt. Figyelem! Nem kell megijedni, ez a töltelék nem hasonlít a reszelt almás töltelékhez, így szeleteléskor kihulló darabokat külön kell elfogyasztani. 🙂 Ez a bécsi almás abszolút ismérve. 🙂
Jó étvágyat!
⇒ Az eredeti receptet a nosalty-n tették közzé⇐
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: