Azt talán már sokan tudjátok, hogy főzni nem kimondottan szeretek, de tudok. Arra gondoltam, megosztom Veletek azokat a recepteket, melyek nagy sikerrel kerültek kis családom asztalára. Nem vagyok és nem is leszek híres gasztroblogger, azt meghagyom a profiknak és akiknek a főzés a szenvedélyük. De hátha valakit így is érdekel, miket főzök…
Úgyhogy hajrá!
Édesanyám almás pitéje verhetetlen. Ám a jónál is van jobb… Egy kissé átalakított, félig reform bécsi almás receptet hoztam Nektek. Gyorsan elkészül és szuper-finom!
Hozzávalók (6 személyre)
A tésztához:
A töltelékhez:
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk az édesítőszert, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Viszonylag gyors mozdulatokkal dolgozunk, hogy a kéz melege ne olvassza meg a vajat. Végül hozzáadjuk a 2 egész tojást és homogén tésztává gyúrjuk. 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük. (Lehet akár egy éjszaka is, ha épp nincs már kedved késő este sütögetni… velem sokszor előfordul, hogy este 6-7 kor állok neki pitét sütni, végül azonban csak reggelre készül el.. 🙂
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk és apró kockákra, vagy szeletekre vágjuk – ízlés szerint. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az édesítőszert, az 5 dkg szobahőmérsékletű vajat (a fahéjat) valamint a zselatin masszát és jól összekeverjük.
A tészta 2/3-át belisztezett vágódeszkán kinyújtjuk és egy 32 x 19 cm-es (nekem ekkora), bőven kivajazott tepsibe tesszük úgy, hogy a tepsi oldalán is túlérjen a tészta. Villával megszurkáljuk, majd rákanalazzuk a tölteléket. Végül kinyújtjuk a maradék tésztát is, a töltelék tetejére helyezzük és az alsó tésztaréteg széleivel bezárjuk. 1-2 tojás sárgájával megkenjük a tetejét és villával megszurkáljuk.
200 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel 35 percet sütjük.
Végül az elkészült süteményt fél órára takarjuk le egy konyharuhával, pihentessük.
Csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt. Figyelem! Nem kell megijedni, ez a töltelék nem hasonlít a reszelt almás töltelékhez, így szeleteléskor kihulló darabokat külön kell elfogyasztani. 🙂 Ez a bécsi almás abszolút ismérve. 🙂
⇒ Az eredeti receptet a nosalty-n tették közzé⇐